torstai 10. joulukuuta 2015

Mausteita ja joulukortteja


Tunnilla teimme joulukortteja painotekniikalla. Työskentely oli mukavaa, mutta omat joulukorttini eivät ainkaan onnistuneet kovin hyvin. No ajatus hyvä! Käytettäessä koulussa tekniikkaa tulisi soveltaa hiukan, jottei oppilailla tule pettymyksiä hyvin tehdystä työstä :D Tekniikka sinänä oli toiminnallinen ja vaiheikas, jossa sai toteuttaa monia eri työtapoja.


Tunnillamme vieraili myös opettajaopiskelija pitämässä pedagogista näyttöä. Hän ohjeisti lyhyen tehtävän, jossa tuli luoda mielenmaisema käyttäen apuna mausteita, tekolunta, glitteriä ja taustapaperia. Tehtävä suorittiin ryhmissä.
Ryhmätöiden tekeminen on mielestäni hauska osa kuvaamataidon opetusta. Luokassa ryhmätöiden tekeminen varsinkin vapaampien projektien osalta on samalla kehittävää ja antaa oppilaille valmiuksia toimia ihmisten kanssa erilaisissa tilanteissa. Enemmän tätä kouluun! 

Ryhmätyön toteutukseen oli aikaa vain vartti, joten työ syntyi intuitiolla. Voisin verrata työn tekemistä improvisaatioon, jossa kuuntelemalla ja katsomalla toisen tekemisiä voi suunnitella omaansa. Tämäkin kuviksen työ syntyi nopealla temmolla, ottamalla koppia muiden ideoista ja jatkamalla eteenpäin ilman sen suurempia harkintoja. Työn tekeminen oli hauskaa ja mausteet toimivat hyvin työkaluna. Voisin hyvin kuvitella toteuttavani vastaavan idean luokassa.


Korvaustehtävä 

Tuntisuunnitelma

Suunnittelin kuviksen tunnin ekaluokkalaisille. Tunnin tavoitteena on hahmottaa koulunsa aloittaneille oppilaille kolmiulotteisen kuvan muodostumista ja eroa verrattuna normaaliin piirrettyyn kuvaan. 

Talvikauden alkuun suunnitellulla tunnilla tavoitteena on tehdä joulukortti, jossa lumikarhu pyrkii "hyppäämään" ulos kehyksestään. 
Työn toteutus on helppoa ja sopii myös erityisluokalle. Silti työvaiheissa voidaan yhdessä pohtia miten korttiin tuodaan vaikutelma ulos hyppäävästä karhusta. 

Luokka: 1.lk
Kasvatus- ja oppimistavoitteet: kolmiulotteisen kuvan ymmärtäminen, oikeiden työtapojen hyödyntäminen, johdonmukainen työskentely, oppiminen vaiheittaiseen työskentelyyn. Kasvatustavoitteellisesti oppilaat harjoittelevat tunnin aikana myös toistensa tukemista ja auttamista, yhteisten ohjeiden noudattamista ja yhteisöllistä työskentelyä luokan työskentelykuntoon järjestämisessä ja siivoamisessa.
Oppimisprosessin eteneminen, sisällön jäsentyminen, arvioitu ajankäyttö, eriyttäminen: Tuntityöskentelyn oleellinen osa on luokan järjestäminen työskentelykuntoon yhdessä. Luokka jaetaan työskentelypisteisiin, joilla tehdään työn eri vaiheita. Tunnin alkuun oppilaat järjestävät ryhmittäin tarvittavat materiaalit kullekin työpisteelle ja tunnin lopuksi siivoavat yhdessä jäljet.
Työpisteet jakautuvat: korttipohjan/kehyksen valmistelu, jääkarhun osien leikkaaminen mallin mukaisesti ja yksityiskohtien piirto, kolmiulotteisten tukien tekeminen (opettajan/avustajan avulla), liimaus/kokoaminen. 

Tunnin eriyttämisessä huomioidaan oppilaiden eri työskentelynopeus ohjeistuksessa - kaikki työvaiheet ohjeistetaan ensin yhdessä, jonka jälkeen oppilaat yhdessä asettavat työpisteet ympäri luokkahuonetta kullekin työvaiheelle. Näin ollen oppilaat, jotka tekevät samaa työvaihetta, voivat auttaa myös toisiaan työvaiheen toteutuksessa. Opettajalle jää näin aikaa huomioida tunnilla hitaammin etenevät. 


Aikaa työn toteuttamiseen kuluu tuplatunti. Myös välitunnilla voi työskennellä.

Työtavat ym. opetusjärjestelyt (mm.eriyttäminen): Työvaiheet käydään yhteisesti läpi opettajan tekemien esimerkkien kanssa. Eri pisteiden valmistelussa opettaja ohjeistaa kunkin ryhmän mitä materiaaleja he tarvitsevat työpisteelle ja mistä ne voi hakea.

Mikäli luokassa on lapsia, joille esimerkiksi leikkaaminen tuottaa vaikeuksia, on hänellä apunaan opettajan lisäksi myös muut oppilaat ja mahdollinen avustaja.

Arviointi / palaute ja niiden eriyttäminen:  Arvioinnissa tunnin oleellisena osana on työskentely yhdessä muun luokan kanssa. Yhdessä tilan järjestely ja siivoaminen ovat oleellinen osa työskentelyn oppimista kuvistunneilla. Opettaja kiinnittää huomiota myös työn pitkäjänteiseen toteutukseen ja tarkkuuteen.